Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ιατρίδης:«Εξέγερση στην Αθήνα»

Αναρτήθηκε από τον/την Akritas στο Οκτωβρίου 17, 2013
iatridisΚυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και σε επανέκδοση το πολύ καλό βιβλίο του Ιωάννη Ιατρίδη με τίτλο «Εξέγερση στην Αθήνα» που αναλύει τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1944.
Ένα βιβλίο που το συστήνω ανεπιφύλακτα προκειμένου ο Έλληνας της μεταπολίτευσης, να διαβάσει και την άποψη της μη φιλοεαμικής ιστοριογραφίας που έχει κατακλύσει τα βιβλιοπωλεία.
Από το οπισθόφυλλο:
Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1944 συγκλόνισαν τόσο βαθιά την κιόλας κατερειπωμένη από τον πόλεμο χώρα, που τίποτα δεν µπορεί να συγκριθεί µαζί τους. Σκοπός του βιβλίου είναι….. να µελετηθούν τα άµεσα αίτια αυτών και να αναλυθούν οι αντιδράσεις των συµµάχων απέναντι στην Ελληνική κρίση κάτω από το φως ντοκουµενταρισµένων στοιχείων που ήρθαν στην δηµοσιότητα.
Οι αναγνώστες θα εύρουν µια προσεκτική και αντικειµενική µελέτη ενός επεισοδίου της σύγχρονης ιστορίας, περιορισμένου αυτού καθ’ αυτού, χαρακτηριστικού, όμως, του τρόπου µε τον οποίον αµοιβαίες παρανοήσεις και κακοί υπολογισµοί οδηγούν σε καταστάσεις που κανείς δεν ήθελε και κανείς δεν είχε προβλέψει. Η πολιτική, και η ζωή γενικότερα, είναι κάπως έτσι. Εδώ έχουµε ένα τέτοιο παράδειγµα γραµµένο προσεκτικά και µε ανάλυση σε βάθος. Εκείνος που θα θελήσει να πληροφορηθεί τι συνέβη στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1944 µπορεί να τα εύρη στις σελίδες που ακολουθούν –τις πολιτικοδιπλωµατικές ενέργειες και αντενέργειες, και τα κίνητρα, καθώς και τους υπολογισµούς των περισσοτέρων από τους κυρίους πρωταγωνιστές των γεγονότων, όπως µας επιτρέπουν να γνωρίζουµε τα ντοκουµέντα που είναι στην διάθεσή µας.
Μια εξέταση των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 1944 χωρίς πάθη και προκαταλήψεις θα µπορούσε να ενισχύσει την άποψη ότι ενίοτε οι επαναστάσεις καθίστανται αναπόφευκτες όχι τόσο γιατί έχουν επιδιωχθεί σκόπιµα, αλλά διότι οι παράγοντες σταθερότητας και ισορροπίας είναι πολύ εξασθενηµένοι και, ταυτόχρονα, πολύ ανελαστικοί για να ελέγχουν τις αυξανόµενες πιέσεις για αλλαγή. Κάτω από τέτοιες εύθραυστες συνθήκες, συγκρούσεις που θα µπορούσαν, αλλιώς, να διευθετηθούν εύκολα προσλαµβάνουν τροµακτική συµβολική σηµασία, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για ειλικρινείς διαπραγµατεύσεις και συµβιβασµούς. Με λίγα λόγια, η ελληνική εµπειρία, που εξετάζεται στις σελίδες αυτές, αποτελεί µια πολύτιµη µελέτη των αιτίων της µεγάλης συγκρούσεως που είναι, γενικά, γνωστή σαν ψυχρός πόλεµος.
Βιογραφικό Συγγραφέα:
Ο Ιωάννης Ο. Ιατρίδης σπούδασε στην Ελλάδα, την Ολλανδία και τις Ηνωµένες Πολιτείες (διδακτορικό δίπλωµα από το Clark University, 1962). Υπηρέτησε στο Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αµύνης (1955-1956) και στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού (1956-1958). Οµότιµος καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Southern Connecticut State University. Δίδαξε σύγχρονη ελληνική ιστορία στα Πανεπιστήµια Harvard και Yale.
Στις δηµοσιεύσεις του, εκτός από το παρόν έργο , περιλαµβάνονται τα βιβλία: Βαλκανικό Τρίγωνο: Γέννηση και παρακµή µιας συµµαχίας που ξεπερνούσε τα ιδεολογικά σύνορα (Balkan Triangle: Birth and Decline of an Alliance Across Ideological Boundaries), 1968, Οι Αναφορές του Πρεσβευτή Μακβή: Ελλάδα 1933-1947 (Ambassador MacVeagh Reports: Greece, 1933-1947), 1980.
Ήταν ο επιµελητής του βιβλίου Η Ελλάδα στη Δεκαετία του ’40: Ένα έθνος σε κρίση (Greece in the 1940s: A Nation in Crisis), 1981, και (µαζί µε τον Θεόδωρο Α. Κουλουµπή) του βιβλίου Ελληνοαµερικανικές Σχέσεις: Μια κριτική επισκόπηση (Greek-American Relations: A Critical Review), 1980.
Επίσης συµµετείχε στα συλλογικά έργα Η Ελλάδα στη Δεκαετία 1940-1950 (1984), Ο Ελληνικός Εµφύλιος Πόλεµος, 1943-1950 (2000), Ο Εµφύλιος Πόλεµος (2002), Μελέτες για τον Εµφύλιο Πόλεµο 1945-1949 (2002), Η Εποχή της Σύγχυσης (2008), Διεθνείς Σχέσεις (2008), Από τον Ανένδοτο στη Δικτατορία (2009), Ανορθόδοξοι Πόλεµοι (2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου