Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Τσακώνονται σε ξένο …αχυρώνα

TSIPRAS-SAMARAS01-17NOVEMBER2013
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Παρακολουθώντας την κυριακάτικη συνεδρίαση της Βουλής που ασχολήθηκε με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με κυρίευσε απογοήτευση –θα έλεγα στα όρια της κατάθλιψης- και σας ομιλώ με όση ειλικρίνεια διαθέτω.
Τούτος ο τόπος δεν έχει καμία ελπίδα να προοδεύσει. Η κακομοιριά των πολιτικών μας και η απουσία κάθε σχεδιασμού για την Ελλάδα και τους πολίτες της –ιδιαιτέρως τη νεολαία, που μαραζώνει- προδιαθέτουν προς μία μεγάλη τραγωδία…
Για τρεις μέρες «σκοτώνονταν» από τα έδρανα της Βουλής ως να μην είχαν τί άλλο να κάνουν, ως να μην είχαν άλλες υποχρεώσεις. Καθηλωμένοι μέσα και γύρω από τη Βουλή οι 300 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού δεν προσέφεραν την παραμικρή υπηρεσία στη χώρα και στους πολίτες. Διότι η μοναδική τους έγνοια ήταν τα κομματικά ωφέλη από την αψυχολόγητη ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρότασης μομφής.
Τείνω να πιστέψω ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας στόχευε να μαζέψει στο μανδρί τους δικούς του βουλευτές, αρκετοί εκ των οποίων δείχνουν τάσεις ανεξαρτησίας, αυτονομίας και …επανάστασης. Τι άλλο να φανταστώ και να υποθέσω; Οι λογικοί άνθρωποι θα προτιμούσαν να εκμεταλλευθούν το τριήμερο με τις οικογένειές τους…
Εχω γράψει πολλές φορές ότι ενώ εμείς τρωγόμαστε μεταξύ μας, αντί να ενώσουμε τις δυνάμεις μου για να ξεφύγουμε από τη μέγγενη του Μνημονίου, στην ευρύτερη γειτονιά μας συμβαίνουν κοσμοιστορικά γεγονότα, που θα βάλουν τη σφραγίδα τους στο μέλλον των χωρών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Οι Κούρδοι της Συρίας σημείωσαν σημαντικές νίκες εναντίον των ομάδων της αλ Κάιντα, τις οποίες ενισχύει η Τουρκία, και κέρδισαν το θαυμασμό στην Ουάσιγκτον. Αυτό σημαίνει ότι κέρδισαν και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης; Πολύ πιθανό…
Στο Ισραήλ επανήλθε ο σκληρός ακροδεξιός και φανατικός αντιτούρκος Αβίγκνορ Λίμπερμαν. Η ανακοίνωση ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο αποχώρησε όταν του απαγγέλθηκαν καηγορίες στις 14 του περασμένου Δεκεμβρίου, δεν χαιρετίστηκε ούτε στην Ουάσιγκτον, η οποία ανησυχεί για το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους, και πολύ περισσότερο δεν χαροποίησε την Αγκυρα. Ο Λίμπερμαν θεωρεί τους Τούρκους μεγάλους εχθρούς, όσο και τους μισητούς του αντιπάλους της Χαμάς.
Οι συνομιλίες της Δύσης με το Ιράν μπορεί να κατέληξαν σε αποτυχία στη Γενεύη, αλλά  θα επαναληφθούν. Αυτός ο διάλογος από μόνος του είναι ανάθεμα για το Νετανιάχου, ο οποίος με την επιστροφή του Λίμπερμαν, νοιώθει πιό δυνατός στη μάχη που δίνει για να εκτροχιάσει την αμερικανική προσέγγιση με την Τεχεράνη. Απρόσμενος σύμμαχος του αναδεικνύεται η απολυταρχική Σαουδική Αραβία, η οποία είναι έτοιμη να συγκρουστεί διπλωματικά και με την Τουρκία, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της οποίας διατηρεί στενότατη σχέση με το Ιράν.
Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε τον αδυσώπητο εμφύλιο στη Συρία και τη διαμάχη της Αιγύπτου με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραμένει πιστός σύμμαχος του Μοχάμεντ Μόρσι. Η στάση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, βοήθησε σημαντικά στην αναθέρμαση των σχέσεων του Καίρου με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Η Συρία στο μεταξύ αποτελεί πηγή μεγάλων προβλημάτων για τον ισλαμιστή πρωθυπουργό της Τουρκίας.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καζάνι που κοχλάζει. Οι αγεφύρωτες διαφορές των πρωταγωνιστών και οι νέες συμμαχίες, θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ υποβοηθητικά για την Αθήνα και τη Λευκωσία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο, και το Ισραήλ στο παιγνίδι της ενέργειας, που απαιτεί σκληρούς παίκτες, όχι δουλοπρεπείς.
Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, η Λευκωσία δεν έχει κανένα λόγο να αποδεχθεί μεσοβέζικες διαπραγματεύσεις, διότι η διεξαγωγή τους και μόνο, εξυπηρετεί την Τουρκία και δεν ωφελεί καθόλου την κυπριακή υπόθεση. Αλλωστε, η κυβέρνηση του Ισραήλ τοποθετήθηκε επί του θέματος και έχει υπογραμμίσει πως τυχόν ανάμειξη της Αγκυρας στις κυπριακές υποθέσεις μετά τη λύση, αποτελεί μέγα πρόβλημα στη συνεργασία του Εβραϊκού Κράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ελληνική κυβέρνηση από τη μεριά της, πρέπει να επιδιώξει τη συνεννόηση στο εσωτερικό για να έχει κέρδη η χώρα και ο λαός. Αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το κονταροκτύπημα της Κυριακής μεταξύ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αφορά μόνο τους αρχηγούς και τους πολιτικούς των τριών κομμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού και λυπάται για το κατάντημα στο οποίο οδήγησαν την Ελλάδα, και οργίζεται, αλλά και φοβάται τις συνέπειες του πολιτικού μίσους, που αναδείχθηκε από την κυριακάτικη συνεδρίαση της Βουλής. Ας συνετιστούν, λοιπόν, διότι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν –ελπίζω και εύχομαι αυστηρά- και στα τρία κόμματα τον ερχόμενο Μάιο.
Δημοσιεύθηκε στα www.epikaira.gr την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013


Read more: http://mignatiou.com/?p=16234#ixzz2l1HHVVMy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου